Uitvinder Bleutooth verdient geen cent aan zijn uitvinding

De uitvinder van Bluetooth, de Nederlander Jaap Haartsen, wordt opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame van uitvinders. De ceremonie wordt op 12 mei gehouden in het Smithsonian American Art Museum in Washington DC.

Met Bluetooth kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren. Haartsen ontwikkelde de technologie in de jaren negentig toen hij in dienst was van de Zweedse telecomgigant Ericsson. Omdat hij de uitvinding deed in de tijd van de baas, heeft hij er zelf geen cent mee verdiend, zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Ericsson nam de risico’s, de investeringen en de kosten, Haartsen kreeg een bonus van 1.000 euro voor het patent.Bluetooth is genoemd naar koningbluetooth Harald I van Denemarken (930-986), bijgenaamd Harald Blauwtand. Het Bluetooth-logo bestaat uit zijn initialen (H en B) in Noordelijke runentekens. De naam is gekozen omdat Harald in staat was verschillende volken en groepen in zijn rijk samen te laten werken.De Hall of Fame is een eregalerij van uitvinders van baanbrekende technologische vernieuwingen, onder wie Alexander Graham Bell (telefoon), Thomas Edison (elektrisch licht), Henry Ford (auto) en Louis Pasteur (pasteurisatie).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *