Sciencefiction van 20 jaar geleden

Internetvisie uit 1995 (video) Leven wij nu in de sciencefiction die ze 20 jaar geleden voor ogen hadden? Hoe snel kan iets gaan? In deze verloren gewaande reportage van de toenmalige BRTN ziet u hoe ze denken dat we met computers zullen omgaan in de toekomst, zeg maar vandaag  anno 2014.

 

Het is zeker de moeite deze reportage helemaal te bekijken en te zien hoe de visie werkelijkheid is geworden of net niet. Spijtig genoeg komt Bill Gates op de voorgrond als bedenker van dit alles. De grootste visionair van het internet was zeker Steve Jobs (Apple), ere wie ere toekomt Billy! Zonder Steve Jobs was er geen iPod, iPad, iPhone.  Hij bedacht en gaf de benaming tabletPC, smartphone,… en nog vele andere zaken zoals iTunes.
Veel PC-gebruikers beseffen niet dat alles wat goed is aan hun PC, bedacht werd door Steve Jobs en Apple, tot zelf het “Windows-idee” is van hem. Werken met verschillende open vensters.
één van de zaken die  Bill Gates kon bedenken was het .exe-bestand, zelfuitvoerende miniprogramma’s.  Dat maakt windows en heel het PC gebeuren nu zo lek als een zeef.  Het is voor een programmeur (lees PC-nerd vanaf 12 jaar) niet moeilijk om een script te schrijven die een aantal taken moet uitvoeren op je PC. bvb:  start het mailprogramma op, stuur dit .exe bestand door naar alle emailcontacten, ga naar de harde schijf en wis… Het is zo simpel om een virus te schrijven en te verdelen. Het meest bekende én eenvoudigste virus was het I-Love-you-virus. bijna de helft van de PC-wereld was besmet.  De ILOVEYOU-worm zorgde voor 5,5 miljard dollar aan schade. Deze worm was geschreven in VB-Script.  Handige makers van antivirusprogramma’s sprongen op de markt en ontwikkelden software om dit op te sporen.
Mochten alle besturing-systemen  werken op het idee dat Steve Jobs bedacht had, zouden die domme virussen geen kans gehad hebben… maar dan hadden de makers van antivirusprogramma’s ook geen werk meer. Wist je trouwens dat het een algemeen geheim is dat net deze jongens de handel in virussen gaande houden.

Bekijk deze reportage en oordeel zelf. ©vrt
vermoedelijk uitzenddatum donderdag 30 maart 1995, BRTN TV2 (de storing in het beeld komt  van  de versleten betamax-band, toen bestond digitale video nog niet)

Leuk weetje: De oertaal html waarmee het hele internet communiceert, is geschreven en bedacht is door de Belg Robert Cailliau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *