Foto resolutie


72 of 300 dpi?

Weetjes, tips & tools

Printerresolutie wordt gemeten in (inkt)punten of dots per inch, ook wel dpi genoemd. Gewoonlijk geldt dat hoe meer punten er per inch zijn, hoe fijner de afgedrukte uitvoert kan worden. Dus hoe meer punten, hoe scherper de foto zal zijn.
Voor drukwerk moet de afbeelding 300 dpi bevatten (op ware grootte)
Voor digitaal en grootformaat minstens 160 dpi (beelden die van dichtbij zullen bekeken worden, is dan weer 300dpi aanbevolen)

Een fotobestand heeft een bepaalde afmeting (uitgedrukt in pixels) Het aantal dpi zijn dus het aantal “punten” per vierkante inch. Als u softwarematig het aantal dip verhoogt, plaatst de software een aantal “punten” random rond de bestaande “punten” dit resulteert meestal in een wazig of onscherp beeld.
Het is daarom altijd belangrijk om van het origine bestand te vertrekken. (Meestal is deze met een camera genomen op hoge resolutie.)
De resolutie van een afbeelding verlagen kan altijd. Vb een foto voor internet / mail / webdesign heeft voldoende aan 72 dpi. Het omgekeerde kan niet.

De bestandsgrootte van een afbeelding is de digitale grootte van het afbeeldingsbestand, uitgedrukt in kilobytes (K), megabytes (MB) of gigabytes (GB). De bestandsgrootte staat in verhouding tot de pixelafmetingen van de afbeelding. Afbeeldingen met meer pixels bevatten mogelijk meer detail bij een bepaalde afdrukgrootte.
Het bepalen van de afbeeldingsresolutie wordt dus een afweging tussen de kwaliteit van de afbeelding (het vastleggen van alle vereiste gegevens) en de bestandsgrootte.Enkele online tools:

Afbeeldingsformaat wijzigen

Online foto bewerken met Pixlr (kleur, contrast, teksten bijvoegen, …)

Online foto bewerken met Fotor (kleur, contrast, teksten bijvoegen, …)

dpi (pixels) aanpassen 

dpi en afmetingen aanpassen in cm (Onlineconverter.com, bij vergroten zal het beeld waziger worden)

Pixelcalculator Pixelcalculator – convert DPI / PPI naar pixels en mm, cm, inches

300 DPI Converter


Belangrijke weetjes:
 Bij het verhogen van dpi of vergroten van afmetingen van een digitale foto, zal het resultaat altijd als resultaat geven dat het beeld onscherp zal worden. Wat men ook “gepixeld” noemt.

Afbeeldingen op het internet zijn per definitie slechts 72 dpi en dus onbruikbaar voor drukwerk. Afbeeldingen onder 300 dpi zien er onscherp of gepixeld uit bij boekdruk, digitale druk of grootformaatdruk.

Afbeeldingen, aankopen? Let er dan altijd op dat deze 300 dpi zijn en geen 72dpi. Neemt u digitale foto’s met een digitale camera of scant u originelen in met een scanner, let er dan op dat deze op volledige grootte (100%) een minimumresolutie hebben van 300 dpi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

$cat_string .= '"' . $cat->name . '"'; $cat_string .= '"' . $cat->name . '"'; $cat_string .= '"' . $cat->name . '"';
Translate