Krijgt Knokke het mottigste stadhuis?

Nieuw stadhuis van Knokke, een grap of een droom?

Het moet eens gedaan zijn met de ‘pruts’ ontwerpers die denken dat tegendraads doen synoniem staat voor ‘modern’.
Houd deze onverlaten tegen om aan landschapsvervuiling te doen en hun stempel achter te laten op deze wereldbol, anders blijven onze kinderen met deze mottige dingen zitten.

concertgebouw-bruggeknokke
Denk aan het concertgebouw #Brugge van architectenbureau Robbrect & Daem  waarbij onomstootbare regels niet gerespecteerd worden. Wie nog geen maagkrampen kreeg van de buitenkant, krijgt ze zeker als hij de binnenkant ziet.  Een speelvlak van een theater moet zwart zijn, of op zijn minst donker,  om de aandacht van de act niet af te leiden. Nee, in Brugge is dat wit en verstoord door een goedkoop kleurrijk lattenwerk. De vloer schilderen ze dan weer zwart. (de verf is nu al aan het afslijten). Ook krijg je het gevoel in de wandelgangen dat je achter een houten kast van Ikea loopt. Misschien wou de architect je de feeling geven dat je achter een decor loopt. Heel het gebouw straalt zo “goedkope rommel” uit, een zeer vergankelijk gevoel. (wat ook snel zal vergaan, je ziet nu al veel schade aan muren, trappen,leuningen, deuren, vloeren… )
In #Gent slaagden ze met hun schaapstal het zo mooie stadszicht met de 3 torentjes te verstoren. Zet dat ding toch ergens anders! Stel je voor dat ze voor het zicht van de eifeltoren bewust een toren bouwen.

Nieuw stadhuis van Knokke.
Het gerenommeerde Parijse ­architectenbureau ­Jakob+MacFarlane maakte een voorstel voor het nieuwe stadhuis van #Knokke. (zie ook foto bovenaan)
blog bovenzicht
Een compositie met opgestapelde strandcabines, containers en tuintjes in de meest mottige kleuren. Het  bureau heeft al bewezen dat ze mooie zaken kunnen maken waar het mooi is geïntegreerd op de juiste  plaats. Mij hoor je niet zeggen dat  we alles bij het oude moeten laten, maar heb er respect voor. Creëer iets nieuws ergens anders,  smijt desnoods oude gebouwen zonder historische waarde af en begin opnieuw, maar probeer niet ‘nieuw’ naast ‘oud’ te zetten. Maak desnoods van lelijke gedrochten (zonder architecturale waarde) iets moois zoals het  bureau bewees te kunnen met “The Dock” in Parijs. Deze betonnen constructie,  zonder enige fijnzinnige vorm was vroeger  een depot voor goederen. In 2004 schreef de stad Parijs een wedstrijd uit om van deze site een nieuw cultureel gebouw maken, al dan niet door de bestaande betonconstructie te behouden. Jakob + MacFarlane koos om de bestaande structuur te behouden en er een moderne toets over heen te leggen.  Een zeer geslaagd project omdat hier niets verstoord wordt. Het maakt aan deze zijde van Parijs het stadsgezicht uiterlijke alleen maar mooier.

Blog Parijs

Het is duidelijk dat Jakob+MacFarlane  het project in Knokke niet snapt.  Een “hoop” van 45 meter hoog dat minstens 100 jaar zal vragen om “gepast” te worden in deze stad zonder huidige moderne toetsen. We zijn nog lang niet toe aan futurische skylines en zeker niet in het mondaine Knokke.  Begin daarmee in steden en plaatsen waar het  past. Laat Jakob+MacFarlane zeker  niet experimenteren bij ons.

© Jakob+MacFarlane (bij de afbeeldingen van het ontwerp moeten we copyrights zetten, ik hoop dat niemand dit  bizarre ontwerp zal kopiëren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *